1 opakowanie mrożonych filetów z morszczuka lub innej ryby (450-500 g)
2 łyżki majonezu
150 g jogurtu naturalnego
sól
1-3 ząbki czosnku
3 łyżki pestek dyni (wyłuskanych)
mąka do panierowania ryb
olej do smażenia
Ryba na zimno w sosie czosnkowym z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrażamy, odsączamy z wody, osuszamy i solimy z obu stron. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Studzimy, schładzamy w lodówce, a następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
2.Pestki dyni prażymy na suchej patelni i studzimy. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętymi ząbkami czosnku, solimy do smaku. Do sosu dodajemy połowę pestek dyni.
3.Kawałki ryby układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pozostawionymi pestkami dyni. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Porady
Ilość użytego czosnku zależy od naszych upodobań smakowych. Najlepiej dodawać go do sosu stopniowo.
Komentarze