Ryba na zimno w sosie czosnkowym z pestkami dyni

4.5 (197 ocen)

Rewelacyjna zimna przystawka z ryby.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych filetów z morszczuka lub innej ryby (450-500 g)
    2 łyżki majonezu
    150 g jogurtu naturalnego
    sól
    1-3 ząbki czosnku
    3 łyżki pestek dyni (wyłuskanych)
    mąka do panierowania ryb
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ryba na zimno w sosie czosnkowym z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrażamy, odsączamy z wody, osuszamy i solimy z obu stron. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Studzimy, schładzamy w lodówce, a następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
  • 2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i studzimy. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętymi ząbkami czosnku, solimy do smaku. Do sosu dodajemy połowę pestek dyni.
  • 3. Kawałki ryby układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pozostawionymi pestkami dyni. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Porady

Ilość użytego czosnku zależy od naszych upodobań smakowych. Najlepiej dodawać go do sosu stopniowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować