Ryba na cukinii z sosem ziołowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekki, zdrowy posiłek przygotowany na parze.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 filety z ryby morskiej
    1 mała cukinia
    1 łyżka posiekanego koperku
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    sok z cytryny
    Na sos:
    2 łyżki masła
    1 kostka bulionu warzywnego
    1 szklanka śmietany 18 %
    1 łyżka mąki
    po 1 łyżce posiekanego koperku, natki pietruszki i szczypiorku
    ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
    sól, pieprz

Ryba na cukinii z sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożoną rybę umyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
  • Cukinię pokroić na cienkie paski. 2. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół. Połówki pokroić na cienkie paski. Ułożyć je na dnie naczynia do gotowania na parze.
  • Rybę przyprawić i ułożyć na cukinii. 3. Z ryby zlać wytworzony sok,obsypać ją przyprawą i pieprzem. Ułożyć na cukinii, posypać koperkiem. Naczynie przykryć i gotować na parze ok.25 minut.
  • Sos do ryby 4. Przygotować sos:
    Kostkę bulionu rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając wlać 1/2 szklanki zimnego bulionu warzywnego i śmietanę. Dodać posiekane zioła, sok z cytryny,sól i pieprz. Chwilę pogotować cały czas mieszając.
  • 5. Rybę z cukinią przełożyć na talerz i polać sosem. Można podawać z ryżem i plasterkiem cytryny.

Porady

Danie to pasuje również do pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy