Rustykalny wieniec drożdżowy z jabłkami i truskawkami

4.51 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Wspaniały wieniec z ciasta drożdżowego zawsze wzbudza ogromny podziw u znajomych, a przeciez tak łatwo go upiec. Sukces polega na zwinięciu efektownego kształtu i udekorowaniu ciasta owocami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO :
    - mąka pszenna (typ 500/ przesiana) 500 gramów
    - masło (niesolone) 100 gramów
    - cukier (biały/drobny do wypieków) 120 gramów
    - jajko 1 sztuka
    - drożdże (świeże) 50 gramów
    - mleko 2 % (temp. około 37 stopni C) 250 mililitrów
    - sól 0,5 łyżeczki
    - ekstrakt z wanilii 4 łyżki ( lub aromat waniliowy 20 ml)
    - mąka pszenna (do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta) 4 łyżki
    DODATKI :
    -truskawki 20 sztuk
    -jabłko (duże, twarde, słodko-winne)
    -cynamon mielony 2 łyżeczki
    -cukier wanilinowy 4 łyżki
    -sok z cytryny 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rustykalny wieniec drożdżowy z jabłkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temp. pokojową. Masło roztopić, wystudzić do temp. około 37 stopni C.
  • 2. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, dodać jajko, masło, sól i aromat migdałowy, cierpliwie wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elstycznej konsystencji.
  • 3. Ciasto umieścić w misce oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut (powinno podwoić objetość).
  • 4. Ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części, z każdej uformować wałek. Z dwóch wałków zapleść warkocz, dwa końce połaczyć ze sobą tworząc kształt wieńca. W ciasto wcisnąć co 2 cm plaster jabłka. Owoce oprószyć cynamonem i cukrem wanilinowym.
  • 5. Wieniec umieścić w okragłej silikonowej formie do pieczenia (tortownicy o średnicy 28 cm i wysokości 4,5 cm) lub innej tortownicy o podobnej średnicy.
  • z_jabłkami 6. Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Wieniec piec 30 minut w temp. 160 stopni C, wyjąć z piekarnika, naciąć ciasto w kilkunastu miejscach, w szczeliny wcisnąć truskawki.Zwiekszyć temp. do 180 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut.
  • 7. Rady: 1) Ciasto drożdżowe nie lubi przeciagów, należy wyrabiać je w cieple. 2) Miskę, do której wkładam ciasto do wyrośnięcia myję wcześniej gorąca wodą, osuszam i wkładam ciasto do ciepłego naczynia, przykrywam czystą, suchą, bawełnianą ściereczką. 3) Ekstrakt z wanilii można zastąpić aromatem waniliowym. 4) Zamiast roztopionego masła można dodać miękkie masło, które łatwo będzie łączyć z ciastem.
  • 8. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować