Rustykalna tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto jest banalnie proste i tak pyszne, że proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    150 g zimnego masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    500 g śliwek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    żółtko do posmarowania
    2 łyżki cukru brązowego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Rustykalna tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
  • 2. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka, Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
  • 3. Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować