Rustykalna tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zdrowa i smaczna tarta:) Pieczony rabarbar ma właściwości antyrakowe, tarta bez jajek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
    370 g mąki pszennej
    3 łyżki cukru brązowego
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    ½ łyżeczki soli
    7-8 łyżek zimnej wody
    150 g zimnego masła
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rustykalna tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru, zimnego masła i wody, odrobiny soli zagniatamy kruche ciasto. Kształtujemy dysk o średnicy 15 cm, owijamy go folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki.
  • image-173e6w4 2. Następnie, ciasto rozwałkowujemy na kawałku pergaminu, na placek o średnicy około 30 cm. Na ciasto wysypujemy migdały, na nich układamy pocięty w słupki umyty rabarbar, posypujemy go cynamonem, polewamy obficie miodem, pamiętając o tym, że jest on bardzo kwaśny.
  • image-1py9l58 3. Brzegi ciasta zaginamy, zlepiamy, następnie moczymy zimną wodą, posypujemy je brązowym cukrem. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika, pieczemy 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rustykalna tarta z rabarbarem

To może cię zainteresować