Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    150g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    60g cukru pudru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    500g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    3 łyżki startego imbiru
    2 łyżeczki cynamonu
    cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
    cukier puder do posypania tarty
    oliwa do wysmarowania blachy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fbpx6w 1. Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.
  • image-1jmx32g 2. Ciasto
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
    i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm.
  • image-0hckl9c 3. Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu.
  • image-1nwjd66 4. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
  • image-1nlcf0s 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
    Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować