Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rustykalne tarty mają wiele zalet. Nie trzeba piec ich w specjalnej formie, podpiekać ciasta przed nałożeniem farszu czy dokładnie go rozwałkowywać, a pomimo tego, ciasto smakuje przepysznie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g zimnego masła
    3 łyżki lodowatej wody
    40 g cukru
    szczypta soli
    Nadzienie:
    4 duże słodkie jabłka
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    cukier toffi w kryształkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
    W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Jabłka Mąka Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować