Rustykalna tarta z burakami na słodko

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Uwielbiam pieczone buraki, same, bez żadnej przyprawy! Koncentruje się w nich cukier i z powodzeniem mogą zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Tę tartę robiłam już drugi raz, co rzadko mi się zdarza :) Na bardzo cienkim, kruchym cieście ułożone są słodkie buraki. Pyszne! Pomysł własny.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    90 g mąki pszennej
    60 g masła
    1 płaska łyżka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki zimnej wody

    1 średniej wielkości burak czerwony
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciasto

Rustykalna tarta z burakami na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, sól i wodę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko posypać po wierzchu mąką. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm.
  • 2. Burak obrać, przekroić na połowę, pokrajać na cienkie plasterki. Promieniście ułożyć na cieście zakładając plasterki jeden na drugi. Zostawić dookoła ok. 4 cm brzeg. Buraki posypać cukrem.
  • 3. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 16.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=175

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować