Smakują bardzo dobrze i prosto z wody okraszone skwarkami ze słoniny, i po odsmażeniu, gdy są rumiane i chrupiące. Do popicia barszczyk czerwony wskazany. Region - Dolny Śląsk.
Średni
Składniki:
- ziemniaki: 90 dekagramów
- twaróg: 30 dekagramów
- cebula (duża): 1 sztuka
- skwarki ze słoniny (słonina na skwarki powinna być drobno pokrojona): 4 łyżki
- sól (do smaku): 1 łyżeczka
- pieprz (do smaku): 0.25 łyżeczki
Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować FARSZ: Ziemniaki ugotować w wodzie bez soli. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Wystudzić.
2.Dodać rozgnieciony twaróg (ser powinien być lekko grudkowaty) oraz skwarki ze słoniny, cebulkę, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną na złoty kolor, sól i pieprz do smaku (warto jest dodać troszkę więcej soli, smak wyrówna się podczas gotowania). Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Przygotowć CIASTO: do misy przesiać 4/5 mąki (resztę pozostawić do podsypywania) i dodać tyle ciepłej wody, ile wchłonie ciasto, starannie wyrobić. Po wyrobieniu przykryć ściereczką, aby nie wysychało (lub zawinąć w folię spożywczą).
4.Porcjami, na stolnicy wysypanej mąką, dosyć cienko wałkować ciasto, foremką wykrawać krążki o średnicy około 8cm,
5.Na każdy krążek łyżeczką nałożyć nadzienie, złożyć na pół, zlepić dokładne brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi.
6.Gotowe pierogi układać na blacie wysypanym maką, przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W tym czasie zagotować w dużym garnku osoloną wodę.
7.Pierogi wrzucać partiami na wrzącą wodę, po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Podczas gotowania należy kilkakrotnie zamieszać je drewnianą łyżką, nie wolno dopuścić, aby przykleiły się do dna garnka.
8.Po zagotowaniu wyciągać je łyżką cedzakową. Przełożyć do misy, wymieszać je (najlepiej drewnianą łyżką) ze skwarkami ze słoniny oraz z tłuszczem powstałym z ich wytopienia (skwarki podczas wytapiania można lekko posolić).
Komentarze