Ruskie pierogi

0 (0 ocen)

  • Średni

Smakują bardzo dobrze i prosto z wody okraszone skwarkami ze słoniny, i po odsmażeniu, gdy są rumiane i chrupiące. Do popicia barszczyk czerwony wskazany. Region - Dolny Śląsk.

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 90 dekagramów
    - twaróg: 30 dekagramów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - skwarki ze słoniny (słonina na skwarki powinna być drobno pokrojona): 4 łyżki
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz (do smaku): 0.25 łyżeczki

    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - woda (ciepła; tyle, ile wchłonie ciasto): 0.75 szklanki

    - skwarki ze sloniny (do okraszenia całej porcji pierogów): 10 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Skwarki

Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować FARSZ: Ziemniaki ugotować w wodzie bez soli. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Wystudzić.
  • 2. Dodać rozgnieciony twaróg (ser powinien być lekko grudkowaty) oraz skwarki ze słoniny, cebulkę, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną na złoty kolor, sól i pieprz do smaku (warto jest dodać troszkę więcej soli, smak wyrówna się podczas gotowania). Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Przygotowć CIASTO: do misy przesiać 4/5 mąki (resztę pozostawić do podsypywania) i dodać tyle ciepłej wody, ile wchłonie ciasto, starannie wyrobić. Po wyrobieniu przykryć ściereczką, aby nie wysychało (lub zawinąć w folię spożywczą).
  • 4. Porcjami, na stolnicy wysypanej mąką, dosyć cienko wałkować ciasto, foremką wykrawać krążki o średnicy około 8cm,
  • 5. Na każdy krążek łyżeczką nałożyć nadzienie, złożyć na pół, zlepić dokładne brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi.
  • 6. Gotowe pierogi układać na blacie wysypanym maką, przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W tym czasie zagotować w dużym garnku osoloną wodę.
  • 7. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą wodę, po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Podczas gotowania należy kilkakrotnie zamieszać je drewnianą łyżką, nie wolno dopuścić, aby przykleiły się do dna garnka.
  • 8. Po zagotowaniu wyciągać je łyżką cedzakową. Przełożyć do misy, wymieszać je (najlepiej drewnianą łyżką) ze skwarkami ze słoniny oraz z tłuszczem powstałym z ich wytopienia (skwarki podczas wytapiania można lekko posolić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować