Rurki z musem szynkowym

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Rurki możemy podać jako dodatek do ulubionej sałatki lub jako samodzielną przystawkę . Sprawdzą się na różnych przyjęciach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -25 dag mąki
    -15 dag masła zimnego
    -12 dag kwaśnej śmietany 18%
    -szczypta soli

    Dodatkowo:
    -1 jajko
    -suchy mak

    Mus szynkowy:
    -45 dag szynki wieprzowej lub drobiowej
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -30 dag serka śmietankowego
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -2-3 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Rurki z musem szynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę lub do robota i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto owijmy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min.
    Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką i rozwałkować cienko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5cm.
    Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
    Rurki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem.
    Piec około 15 minut w temperaturze 180oC, na złoty kolor. Wystudzić.
  • 2. Mus szynkowy: szynkę z kurczaka zmielić, połączyć z serkiem,majonezem, startymi jajkami, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać.
    Schłodzić ok. 20 min. Schłodzony mus przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać rurki.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować