Rurki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na niedzielny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • - opakowanie makaronu,

    - 500 g mięsa mielonego,

    - 3 pomidory,

    - duża cebula,

    - 2 ząbki czosnku,

    - sól, pieprz

    - 100 g sera żółtego

    Sos beszamelowy:

    - 2 łyżki masła,

    - 2 łyżki mąki,

    - 2 szklanki mleka,

    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rurki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć razem z mielonym mięsem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić i poddusić do momentu powstania jednolitej masy. Pomidory połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Tak powstałą masą nadziewać makaronowe rurki.
  • 2. Masło roztopić na małym ogniu, dodać mąkę i mleko. Zagotować cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • 3. Makaron układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i (jeśli został) resztą sosu z mięsem mielonym. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym do 180˚C piekarniku ok. 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować