Rurki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć razem z mielonym mięsem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić i poddusić do momentu powstania jednolitej masy. Pomidory połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Tak powstałą masą nadziewać makaronowe rurki.
2.Masło roztopić na małym ogniu, dodać mąkę i mleko. Zagotować cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce.
3.Makaron układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i (jeśli został) resztą sosu z mięsem mielonym. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym do 180˚C piekarniku ok. 25-30 min.
Komentarze