Rurki z kremem budyniowym

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na te rurki pochodzi z zeszytu mojej mamy. Są idealne, kruche i chrupiące, z delikatnym nie za słodkim kremem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    200 g masła 82%
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    3-4 (pełne) łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    Nadzienie:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    6 łyżek cukru
    700 ml mleka
    200 g masła 82%
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    cukier puder (do posypania)
    olej (do wysmarowania foremek na rurki)
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli oraz przesiany cukier puder. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i stopniowo wyrabiając ciasto dodawać śmietany. Po dodaniu śmietany szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do schłodzenia do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Krem: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu używając 700 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Masę wstawić do lodówki do zgęstnienia.
  • 3. Ciasto kruche rozwałkować (najlepiej partiami), bardzo cienko i pociąć w 1,5-2 cm długie paski. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej kończąc na szerszej. Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20-22 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe kruche rurki ostrożnie zdjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ruraki nadziać za pomocą szprycy kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować