Rurki z kremem Black & White

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Może nie do końca Black & White bo w końcu masy mają kolor kremowy i ciemno brązowy, ale ta nazwa bardzo mi odpowiadała :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła
    1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 12%
    szczypta soli

    Masa White:
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 opakowania cukru wanilinowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 kostki masła
    400ml śmietany 30%

    Masa Black:
    250 gram mascarpone
    100ml śmietana 30%
    2 łyżki kakao
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem black & white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło i dosć długo dokładnie siekamy aż masło dokładnie sie rozdrobni, następnie dodajemy szczyptę soli, wlewamy śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z osobna dość cienko wałkujemy i kroimy w cienkie (ok. 1,5cm) długie paski. Foremki na rurki należy nasmarować margaryną i nawijamy na nie ciasto. Foremki układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym posmarowanym margaryną. Pieczemy 15 minut w temp 180*. Foremki wyjmujemy z rurek, które odkładamy do wystudzenia. Mi wyszło 55 sztuk, natomiast moja siostra z tej samej porcji ciasta na tych samych foremkach zrobiła ponad 70 : ) Wszystko zależy jak cienko się je rozwałkuje.
  • masa white 2. Masa white: Do garnka wsypujemy cukry, mąkę, wbijamy żółtka i stopniowo dolewamy mleko – energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Całość nastawiamy na gaz i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy tak dlugo by było puszyste, następnie stopniowo dodajemy budyń. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach.
  • Rurki 3. Masę budyniową nakładamy do rurek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
  • masa black 4. Masa black: Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (wedle uznania) oraz kakao. Następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i mieszamy. Kremem napełniamy rurki. Gotowe rurki, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    UWAGA!! Znikają z prędkością światła! : )

Porady

Przygotowanie takich rurek jest dość pracochłonne, ale wbrew pozorom proste. Może pierwsza partia rurek jeśli robimy to pierwszy raz w życiu nie wyjdzie mistrzowsko foremna, ale kolejne są już tak równe jak z ciastkarni : ) Formy na rurki są na ogół sprzedawane po 10 sztuk w opakowaniu – radzę się zabezpieczyć od razu w 2 komplety. Gdy pierwszy raz pracowałam tylko na 10 sztukach to pieczenie samych rurek zajęło mi ponad 3h! Jeśli się piecze na 2 komplety, to w trakcie gdy część rurek siedzi w piekarniku, można już przygotować kolejną partię i tym samym czas się skraca o połowę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować