Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
2.Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe rurki.Metalowe rurki można delikatnie posmarować masłem lub margaryną, będą lepiej schodzić. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ja zrobiłam część z cukrem a cześć bez cukru.Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut.
3.Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem.
4.Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze(garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem.Na konie dodajemy kwasek cytrynowy.
Komentarze