Rurki z kremem

4.5 (188 ocen)

  • Średni

Rurki z kremem

  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto: mąki: 3 szklanki
    - margaryny: 200 gramów
    - śmietany: 1 szklanka
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - Krem: białka jaj: 4 sztuki
    - cukru: 2 szklanki
    - wody: 0.5 szklanki
    - ocet: 1 łyżka
    - kwasku cytrynowego: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki z kremem 1. Ciasto:Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Rurki z kremem 2. Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe rurki.Metalowe rurki można delikatnie posmarować masłem lub margaryną, będą lepiej schodzić. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ja zrobiłam część z cukrem a cześć bez cukru.Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut.
  • Rurki z kremem 3. Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem.
  • 4. Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze(garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem.Na konie dodajemy kwasek cytrynowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować