Rurki z kremem

0 (0 ocen)

super na duże i małe przyjęcia

Składniki:

  • CIASTO

    1 margaryna Kasia
    1 żółtko
    0,5 szklanki wody
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    2,5 szklanki mąki pszennej

    MASA

    2,5 szklanki mleka
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 kostka margaryny Kasia

    PONAD TO

    3 białka
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Mąkę, margarynę, żółtko i sól przełożyć do miski. Wodę wymieszać z octem i przelać do pozostałych składników znajdujących się w misce. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i pociąć na paski szerokości 2 -3 cm. Foremki do pieczenia rurek posmarować tłuszczem. Paski ciasta owijać wokół wysmarowanej tłuszczem foremki. Białka ubić na sztywną pianę. Cukier wysypać na talerzyku. Paski ciasta owinięte na foremce maczać w jednym miejscu w pianie z białek a następnie w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pianą z cukrem do góry. Piec 20 minut w 180 st C ( do zrumienienia ). Po upieczeniu ostudzić i wyjąć foremki.

    MASA Mleko przelać do garnka. Odlać 1 szklankę. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenna i 2 żółtka. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć wlać do niego przygotowaną mieszankę mleka i mąki ziemniaczanej, pszennej i żółtek. Energicznym ruchem mieszać tak długo aż powstanie budyń. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną.

    Tak przygotowaną masą budyniową nadziewać wcześniej upieczone rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować