Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO Mąkę, margarynę, żółtko i sól przełożyć do miski. Wodę wymieszać z octem i przelać do pozostałych składników znajdujących się w misce. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i pociąć na paski szerokości 2 -3 cm. Foremki do pieczenia rurek posmarować tłuszczem. Paski ciasta owijać wokół wysmarowanej tłuszczem foremki. Białka ubić na sztywną pianę. Cukier wysypać na talerzyku. Paski ciasta owinięte na foremce maczać w jednym miejscu w pianie z białek a następnie w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pianą z cukrem do góry. Piec 20 minut w 180 st C ( do zrumienienia ). Po upieczeniu ostudzić i wyjąć foremki.
MASA Mleko przelać do garnka. Odlać 1 szklankę. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenna i 2 żółtka. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć wlać do niego przygotowaną mieszankę mleka i mąki ziemniaczanej, pszennej i żółtek. Energicznym ruchem mieszać tak długo aż powstanie budyń. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną.
Tak przygotowaną masą budyniową nadziewać wcześniej upieczone rurki.
Komentarze