rurki z kremem

5 (173 ocen)

  • 60 min

prosty, pyszny, lekki deser - doskonały na każda okazję

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    200 ml śmietany 18 %
    szczypta soli
    białko
    cukier

    Krem:

    Śmietanka 30%
    5-7 łyżek cukru pudru
    śmietanfix
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, śmietany i soli zagniatamy ciasto , a następnie chłodzimy je przez około 0,5 godziny w lodówce. Po tym czasie wałkujemy je na ok 1mm ciasto i kroimy na paski ok 2cm. Metalowe rurki posmarowane tłuszczem owijamy paskami ciasta, zaczynając od węższej strony. Następnie rurki maczamy w roztrzepanym białku i cukrze krysztale. Pieczemy w 180 st. C około 20 minut. Po ostudzeniu wystarczy ścisnąć metalową rurkę a ciasto zejdzie bez problemu.

    Rurki wypełniamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.

Porady

Śmietanfix usztywnia śmietankę - gotowy krem należy dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować