Rurki z kremem

0 (0 ocen)

Mają puszysty krem na bazie cukru, idealne na poczęstunek dla gości, z zewnątrz kruche a w środku delikatne.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 250 g margaryny, 250 g śmietany, 1 żółtko, cukier gruboziarnisty, szczypta soli. Krem: 3-4 białka, 1,5 szkl cukru, 1/2 szkl wody, szczypta kwasku cytrynowego.

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i kroić w paski o szerokości ok.1 cm. Nawinąć na foremki do pieczenia rurek, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temp. 200°C ok. 15 minut.
  • 2. Przygotowujemy krem: białka ubić na sztywno, w tym czasie gotować cukier z wodą aż zgęstnieje. Gorący cukier wlać do ubijanych białek. W trakcie miksowania dodać kwasek cytrynowy. Gdy masa będzie gładka i puszysta wypełnić nią wcześniej upieczone rurki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy