Rurki z kermem

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Rurki świetnie się nadają na przyjęcia dla dzieci i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 40 sztuk:

    500g mąki pszennej
    250 g masła
    250 g kwaśnej śmietany
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kermem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki z kremem 1. Mąkę wsypać na stolnice, zrobić wgłębienie i dodać masło, śmietanę oraz sól. Wszystkie składniki razem dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy ok 10 minut w lodówce.
    Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 1-2 milimetry o grubości 1,5-2 cm szerokości. Owijamy ciasto na rurki tak aby ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od cieńszej strony rurki. Od kończ rurki zostawić ok 0,5 cm bez ciasta (łatwiej ściągać upieczone już rurki).
    Tak przygotowane rurki obtaczamy w cukrze i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.
    Po wystudzeniu nadziewać ulubionym kremem.
    Ja użyłam kremu do karpatek.

Porady

Można upiec więcej rurek i przechowywać w szczelnym pojemniku, a gdy nas najdzie ochota na coś słodkiego zrobić tylko krem lub bitą śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować