Rurki z cukrem i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy 2 żółtka, drożdże, które wcześniej rozrabiamy z ciepłym mlekiem i cukrem, oraz margarynę. Wszystko zagniatamy.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić w pasy długości 20 cm i szerokości ok. 2 cm. Paskami owijamy spiralnie foremki "rurki", tak aby paski zachodziły trochę jeden na drugi. Z wierzchu smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Piec w 180 stopniach C ok. 20 min. Upieczone ciasto zdejmujemy z ciepłych foremek.
3.Następnie przygotowujemy krem. Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy obie mąki i żółtka, mieszamy ze sobą i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę mieszamy, aby masa budyniowa, która powstała nie przypaliła się. Chłodzimy masę. Następnie dodajemy do niej partiami margarynę i ucieramy na puszystą masę. Gdy mamy gotowy krem nakładamy go do szprycy i wypełniamy nim rurki.
Porady
Jeśli ktoś lubi może do masy dodać odrobinę alkoholu np. rum, który podkreśla słodycz i smak kremu.
Komentarze