Rurki z cukrem i kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jedno z ulubionych słodkości moich dzieci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    250 g margaryny
    10 g drożdży
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 szklanka mleka

    Krem:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek cukru
    2 żółtka
    250 g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z cukrem i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy 2 żółtka, drożdże, które wcześniej rozrabiamy z ciepłym mlekiem i cukrem, oraz margarynę. Wszystko zagniatamy.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić w pasy długości 20 cm i szerokości ok. 2 cm. Paskami owijamy spiralnie foremki "rurki", tak aby paski zachodziły trochę jeden na drugi. Z wierzchu smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Piec w 180 stopniach C ok. 20 min. Upieczone ciasto zdejmujemy z ciepłych foremek.
  • 3. Następnie przygotowujemy krem. Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy obie mąki i żółtka, mieszamy ze sobą i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę mieszamy, aby masa budyniowa, która powstała nie przypaliła się. Chłodzimy masę. Następnie dodajemy do niej partiami margarynę i ucieramy na puszystą masę. Gdy mamy gotowy krem nakładamy go do szprycy i wypełniamy nim rurki.

Porady

Jeśli ktoś lubi może do masy dodać odrobinę alkoholu np. rum, który podkreśla słodycz i smak kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować