Rurki z budyniowym kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babcia zwykle robiła takie łakocie na moje urodziny.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 60 dag mąki
    ● 30 dag margaryny lub masła
    ● 5 żółtek
    ● 5 łyżek śmietany 18-proc.
    ● 5 dag drożdży
    Krem:
    ● kostka masła
    ● żółtko i 1/2 białka
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● budyń waniliowy
    ● 1 szkl. mleka
    Oraz: foremki do rurek
    ● cukier kryształ do posypania

Rurki z budyniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników
    wyrabiamy ciasto. Chłodzimy
    ok. 30 minut. Cienko rozwałkowujemy.
    Kroimy w długie
    paski (ok. 20x4 cm).
    Owijamy spiralnie wokół foremek
    do rurek. Posypujemy
    cukrem. Pieczemy 10 minut
    w temperaturze 170 °C. Studzimy
    i usuwamy foremki.
  • 2. Krem: budyń gotujemy na
    mleku, studzimy. Białko ubijamy
    z cukrem pudrem i żółtkiem.
    Miksujemy z masłem
    i budyniem. Chłodzimy 10
    minut. Za pomocą łyżeczki
    napełniamy rurki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy