Rurki z bitą śmietaną i mascarpone( zwane siusiaki)

4.5 (156 ocen)

Z przepisu wychodzi ok.40 rurek

Składniki:


  • Składniki na ciasto :

    - 500 g mąki pszennej

    - 250 g masła

    - 250 g kwaśnej śmietany

    - szczypta soli

    składniki na krem:

    - 350 g mascarpone

    - 150 ml śmietanki kremówki

    - 60 g cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z bitą śmietaną i mascarpone( zwane siusiaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone rurki 1.

    CIASTO:
    Ze wszystkich składników szybko zagnieść, ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto cieniutko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 1,5 cm.
    Foremki na rurki posmarować masłem lub olejem. Zaczynając od węższej części nawijać pasy ciasta na rurkę. Obtoczyć rurkę w cukrze i położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut w temp. 200 st. C. Ostudzić i nabijać kremem.
    KREM:
    Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać mascarpone i ubić razem na puszysta masę.

Porady

Rurki można nabić również kremem budyniowym czy tez maślano- jajecznym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować