Rurki z bitą śmietaną i mascarpone( zwane siusiaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
CIASTO:
Ze wszystkich składników szybko zagnieść, ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto cieniutko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 1,5 cm.
Foremki na rurki posmarować masłem lub olejem. Zaczynając od węższej części nawijać pasy ciasta na rurkę. Obtoczyć rurkę w cukrze i położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut w temp. 200 st. C. Ostudzić i nabijać kremem.
KREM:
Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać mascarpone i ubić razem na puszysta masę.
Porady
Rurki można nabić również kremem budyniowym czy tez maślano- jajecznym
Komentarze