Rurki pod napięciem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rurki to typowy deser serwowany przez babcię. Najczęściej podawane na szybko z bitą śmietaną, jednak można je również "podkręcić" i wypełnić puszystym kremem z wiśniówką

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - Kostka margaryny (z lodówki)
    - 1/2 kg mąki
    - cukier wanilinowy
    - 250 ml kwaśnej śmietany

    Krem:
    - kostka miękkiego masła
    - żółtko
    - szklanka cukru
    - 1,5 kieliszka wiśniówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Rurki pod napięciem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto w wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i tniemy na paski o grubości ok. 3 cm.
    Luźno nawijamy na wysmarowane tłuszczem foremki do rurek.
  • 2. W ten sposób przygotowane rurki obtaczamy z jednej strony w białku i cukrze i kładziemy na blachę. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż się zarumienią .
  • 3. Masło ucieramy do momentu aż zacznie bieleć. Dodajemy cukier i dokładnie go rozcieramy. Gdy masa zrobi się puszysta dodajemy żółtko i wiśniówkę.
  • 4. Rurki nadziewamy kremem za pomocą szprycy i gotowe :)

Porady

1. Jeżeli masa nie jest bardzo gęsta pomińmy dodawanie żółtka, ponieważ wtedy krem zrobi się zbyt płynny. 2. Przez nadzianiem rurek włóżmy krem do lodówki , wtedy będzie nam lepiej go wyciskać ze szprycy. 3. Gdy mamy więcej rurek niż wejdzie nam na raz do piekarnika schowajmy je do lodówki by ciasto nie było takie miękkie, ponieważ rurki mogą popękać podczas pieczenia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować