Rurki nadziewane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne rurki ze śmietaną

  • 60 min

Składniki:

  • 50dag mąki, 2 jajka, 25dag margaryny, 1 szklanka śmietany , szczypta soli.
    Śmietana 30% –0,5l , galaretka(pomarańczowa lub cytrynowa).

Rurki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1h do lodówki.
    Rozwałkowujemy ciasto na prostokąty o grubości około 0,5cm. Tniemy paski na szerokość około 2-3 cm i nawijamy na natłuszczone foremki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 180 C. Ciepłe rurki ściągamy z foremek.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody- odstawiamy do ostygnięcia i aż zacznie tężeć.
    Śmietanę ubijamy i dodajemy galaretkę.
    Rurki napełniamy śmietaną ,można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy