Rurki drożdżowe

4.49 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cieszę się, gdy upieczone przeze mnie słodkości w mig znikają z patery. Te rurki są doskonałym dodatkiem do kawy.

Składniki:

  • ● 1,2 kg mąki
    ● 6 dag drożdży
    ● 60 dag smalcu
    ● 2 żółtka
    ● 1/2 l śmietany
    ● szczypta soli
    ● 60 dag twardej marmolady
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Marmolady

Rurki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Zagniatamy z żółtkami, śmietaną, miękkim smalcem i mąką wymieszaną
    z solą na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na 2-mm placek. Kroimy w kwadraty.
  • 2. Każdy kawałek ciasta smarujemy marmoladą. Zwijamy. Delikatnie zlepiamy boki. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C, aż ciasto lekko się zrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować