Rureczki z bitą śmietaną i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto pokroić na długie paski szerokości o 2cm.Paskami ciasta owijać spiralnie foremki do rurek, tak aby paski zachodziły jeden na drugi. Każdą rurkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Foremki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i kiedy będzie już mocno rozgrzany, wstawić blachę z rurkami. Piec około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone rurki zdjąć z foremek i zostawić na kratce do ostygnięcia.
krem:Galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1szkl. wody . Zostawić do ostygnięcia . Śnieżki ubic na sztywno z 1i3/4szkl. mleka. Na koniec dodać lekko stężającą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty. Następnie krem nałozyć do rułek . Schłodzić w lodówce.
Komentarze