Rumtopf

4.5 (156 ocen)

  • Dla 1 osoby

Smak lata zaklęty w rumie. ;)

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g słodkich i zdrowych truskawek

    500 g czereśni

    500 g wiśni

    4 soczyste brzoskwinie

    400 g cukru

    400 ml rumu

    duży słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Rumtopf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rumtopf 1. Słoik (mój ma około trzech litrów) dokładnie myjemy, następnie wyparzamy i płuczemy.

    Na dnie układamy truskawki bez szypułek, przekrojone na pół. Zasypujemy 100 g cukru i zalewamy 100 ml dobrej jakości rumu.

    Następnie dodajemy wydrylowane czereśnie i powtarzamy kroki z cukrem oraz rumem.

    To samo z wiśniami.

    Na końcu układamy ''słońce' z brzoskwiń pokrojonych na cząstki.
    Zasypujemy resztą cukru i rumu.
    Mocno zakręcamy.

    Przygotowany Rumtopf pozostawiamy przez tydzień w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słoikiem.

    Po tygodniu znosimy słoik do piwnicy (co by nie kusił. ;p ) i trzymamy w zacienionym miejscu aż do świąt. ;)

    Co będzie dalej? ;) To już w grudniu! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce Rum Truskawki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować