rumowy murzynek z kokosową falą

5 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne i szybkie ciacho, wg nas to bardzo trafne połączenie smakowe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 gramów margaryny
    1 szklanka cukru
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 - 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
    4 łyżki wody
    4 jaja
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

    masa kokosowa:
    3 białka
    1/3 szklanki cukru
    150 gramów wiórków kokosowych

    polewa czekoladowa
    wiórki do posypania ciasta ( około 1,5 garści)
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Rumowy murzynek z kokosową falą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • murzynek i kokos 1. W rondlu rozpuszczamy tłuszcz z cukrem i kakao, podgrzewamy do połączenia składników, wyłączamy gaz i dodajemy wodę, schładzamy, dodajemy alkohol.
    Następnie do przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jaja, miksujemy wszystko na gładką masę.

    Białka ubijamy na sztywno, dodajmy cukier, miksujemy chwilkę, następnie wsypujemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką.

    Tortownicę o średnicę 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Na spód wylewamy połowę ciasta ciemnego, następnie wykładamy delikatnie masę kokosową, zalewamy ją drugą częścią ciemnego ciasta murzynkowego.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra - dół), wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
    Po schłodzeniu polewamy polewą i posypujemy wiórkami.

Porady

Do ciasta możemy również dodać inny alkohol lub aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Masa kokosowa Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować