przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej babci
30 min
Składniki:
20 dag mąki krupczatki
20 dag cukru pudru
20 dag masła lub masła roślinnego
3 żółtka
3 łyżki aromatycznego rumu
10 dag rodzynek
tłuszcz do wysmarowania blachy
mąka do posypania blachy
cukier puder do posypania ciastek
Rumowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy, cały czas ucierając,po jednym żołtka. kiedy masa będzie jednolita, siejemy mąkę przez sito i nadal ucieramy. Następnie dodajemy do ciasta lekko odsączone z rumu rodzynki i delikatnie łączymy.
2.Małe porcje ciasta układamy łyżeczką, lekko wyrównując, na przygotowanej wcześniej blasze w odległości 4 cm od siebie i wkładamy do nagrzanego do temp.200 st C piekarnika.Pieczemy 15 min.
Porady
Czas pieczenia może się skrócić gdy posiadamy piec z termoobiegiem.
Ciastka te można przechowywać nawet przez kilka tygodni np.w blaszanym pudełku.
Komentarze