Rumowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej babci

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag mąki krupczatki
    20 dag cukru pudru
    20 dag masła lub masła roślinnego
    3 żółtka
    3 łyżki aromatycznego rumu
    10 dag rodzynek
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    mąka do posypania blachy
    cukier puder do posypania ciastek

Rumowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy, cały czas ucierając,po jednym żołtka. kiedy masa będzie jednolita, siejemy mąkę przez sito i nadal ucieramy. Następnie dodajemy do ciasta lekko odsączone z rumu rodzynki i delikatnie łączymy.
  • 2. Małe porcje ciasta układamy łyżeczką, lekko wyrównując, na przygotowanej wcześniej blasze w odległości 4 cm od siebie i wkładamy do nagrzanego do temp.200 st C piekarnika.Pieczemy 15 min.

Porady

Czas pieczenia może się skrócić gdy posiadamy piec z termoobiegiem. Ciastka te można przechowywać nawet przez kilka tygodni np.w blaszanym pudełku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy