Rumowa tarta z porzeczkami

0 (0 ocen)

Sezon porzeczkowy rozpoczęty, Słodkie rumowe ciasto z dodatkiem kwaskowatych porzeczek- niebanalne połączenie.

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół flakoniku zapachu rumowego
    pół kostki roztopionego masła
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru kryształu
    dodatkowo:
    05 l mleka
    duży budyń śmietankowy
    po łyżce skórki z pomarańczy i cytryny
    2 szklanki czerwonych porzeczek
    2 łyżki cukru

Rumowa tarta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę na tartę, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • 2. Gotujemy budyń, dodajemy skórki. Chwilę studzimy, przelewamy na ciasto, wyrównujemy.
  • 3. Porzeczki dokładnie myjemy, usuwamy listki i gałązki, zasypujemy cukrem , czekamy aż puszczą sok, który odlewamy. Owoce wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy ok. 2 kwadranse w 180 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy