RUMOWA DROŻDŻÓWKA Z RODZYNKAMI

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Puszyste, smaczne ciasto do kubka mleka, kakao, czy herbaty. Długo utrzymuje świeżość.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki tortowej
    - 4 dkg drożdży
    - 10 dkg cukru
    - 1,5 szklanki mleka
    - 3 żółtka
    - szczypta soli
    - 1 łyżka masła roztopionego
    - garść rodzynek
    - 1 kieliszek rumu
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Rumowa drożdżówka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • RUMOWA DROŻDŻÓWKA Z RODZYNKAMI 1. Rodzynki zalać rumem i odstawić, żeby napęczniały i wchłonęły rum. Potem odcedzić.
  • 2. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka z łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia zaczynu.
    Z pozostałym cukrem utrzeć żółtka na puch. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka i szczyptę soli. Wymieszać około 10 minut robotem (z końcówkami do drożdżowego ciasta),lub ręcznie.
    Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrobić. Dołożyć rodzynki i wymieszać z ciastem.
  • RUMOWA DROŻDŻÓWKA Z RODZYNKAMI 3. Ciasto przełożyć do formy (u mnie 13cm x 36cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika, ciasto posmarować białkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.
  • RUMOWA DROŹDŹÓWKA Z RODZYNKAMI 4. Piec w temperaturze 180*C 30 - 40 minut.
    Po upieczeniu, chwilę zostawić w formie, a potem wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Porady

Składniki ciasta powinny mieć jednakową temperaturę. Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni, to na wierzch położyć folię aluminiową, matową stroną w kierunku ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować