Rumiane rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    60-70 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny
    6 dag drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki cukru kryształu
    1/2 łyżeczka soli


    Dodatkowo:

    dżem lub konfitura

Rumiane rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować.

    2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki.

    3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.

    4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy