Rumaszyce

4.48 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 15 min

Przepis na ciasteczka dostałam od babci, która pochodziła z Jugosławii. Najlepiej smakują po 2-3 dniach.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 margaryny
    70 dag cukru
    1 szkl. czerwonego półsłodkiego lub słodkiego wina
    2 żółtka
    75 dag mąki
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rumaszyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rumaszyce 1. Margaryny roztapiamy i studzimy. Dodajemy 2 łyżkicukru, żółtka, wino i mąkę.
    Zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki i rozpłaszczamy na tarce o dużych oczkach (powstaną oryginalne wzorki). Na środku układamy po 2 rodzynki i zwijamy w roladki.
  • 2. Syrop: pozostały cukier rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Odstawiamy.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka miejscem łączenia do dołu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż mocno się zezłocą.
  • Rumaszyce 4. Gorące rumaszyce wkładamy do syropu na ok. 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować