Ruloniki z pora

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień gotuję dla męża i siebie, ale gdy z Lublina przyjeżdżają obie córki, które studiują, szykuję więcej smakołyków. Ruloniki z pora robię dość często, bo wszystkim smakują.

Składniki:

  • ● 3 duże pory
    ● 1 cebula
    ● 1/3 szklanki ryżu
    ● 1 jajko
    ● 2 papryki
    ● 15 dag żółtego sera
    ● 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 2 łyżki masła
    ● 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
    ● 2 łyżki keczupu
    ● sól
    ● pieprz

Ruloniki z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ruloniki z pora 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Pory myjemy, liście rozdzielamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty, następnie osączamy
    i hartujemy zimną wodą. Ser i cebulę kroimy w kostkę. Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ myjemy i kroimy w kostkę.
  • Ruloniki z pora 2. Mięso mieszamy z ryżem, cebulą, serem, połową papryki i jajkiem. Pozostałą paprykę miksujemy z keczupem, bulionem i masłem. Doprawiamy.
  • Ruloniki z pora 3. Liście pora rozkładamy po trzy tak, aby zachodziły na siebie. Na całą powierzchnię nakładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ruloniki układamy w brytfannie i polewamy sosem z papryki i keczupu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C i zapiekamy ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy