Na co dzień gotuję dla męża i siebie, ale gdy z Lublina przyjeżdżają obie córki, które studiują, szykuję więcej smakołyków. Ruloniki z pora robię dość często, bo wszystkim smakują.
Składniki:
● 3 duże pory
● 1 cebula
● 1/3 szklanki ryżu
● 1 jajko
● 2 papryki
● 15 dag żółtego sera
● 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
● 2 łyżki masła
● 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
● 2 łyżki keczupu
● sól
● pieprz
Ruloniki z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Pory myjemy, liście rozdzielamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty, następnie osączamy
i hartujemy zimną wodą. Ser i cebulę kroimy w kostkę. Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ myjemy i kroimy w kostkę.
2.Mięso mieszamy z ryżem, cebulą, serem, połową papryki i jajkiem. Pozostałą paprykę miksujemy z keczupem, bulionem i masłem. Doprawiamy.
3.Liście pora rozkładamy po trzy tak, aby zachodziły na siebie. Na całą powierzchnię nakładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ruloniki układamy w brytfannie i polewamy sosem z papryki i keczupu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C i zapiekamy ok. 20 minut.
Komentarze