Ruloniki z nadzieniem bananowym

0 (0 ocen)

  • Średni

z dodatkiem cytrynowego - lemon curd, wykonane na bazie ciasta półfrancuskiego śmietanowego.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - śmietana: 100 mililitrów
    - masło: 100 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki

    - banany: 2 sztuki
    - lemon curd (lub opcjonalnie sok z cytryny z cukrem): 4 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ruloniki z nadzieniem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas podany jest bez leżakowania ciasta w chłodnym miejscu - 12 godzin.
  • 2. Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie z mąki, śmietany, masła i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Używałam miksera, najpierw wymieszałam wszystko mieszadłem, potem wyrobiłam krótko hakiem. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki. U mnie leżało nawet dłużej koło 24 godzin.
  • 3. Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko. Pociąć placek na pasy o krótszym boku około 15-20 cm i z pasków wkrawać trójkąty równoboczne (ok 15 cm) o podstawie krótszej o połowę od boków (ok. 10 cm).
  • 4. Banany kroimy drobno i mieszamy z lemon curd. Jeśli nie posiadamy kremu cytrynowego do bananów dodajmy kilka łyżek soku z cytryny i cukru do smaku. być może w tym wypadku warto dodać jednego banana więcej.
  • 5. Na każdym trójkącie umieszczamy odrobinę nadzienia i zwijamy od podstawy małe ruloniki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Ważne by ruloniki dobrze się upiekły - będą w tedy kruche i chrupiące. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować