ruloniki faszerowane brokułem i serem pleśniowym

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

3 składniki, a głowa pełna pomysłów- i tak właśnie powstały ruloniki faszerowane!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    połowa brokuła
    połowa sera pleśniowego (camembert)
    1 torebka ryży
    świeża bazylia, rozmaryn, tymianek
    curry, sól, pieprz
    olej na blaszkę
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Ruloniki faszerowane brokułem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła umuć, pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ryż zagotować w wodzie przyprawionej curry.
    Gdy ryż i brokuły się gotują przygotowujemy mięso. Pierś z kurczaka cienko rozbić i przekroić w poprzek na 4 paski. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem i na jednej stronie ułożyć plasterki sera pleśniowego.
    Gdy brokuły się zagotują rozgnieść je na jednolitą masę, dodać pokrojone: bazylie, tymianek oraz rozmaryn, curry a także sól i pieprz do smaku. 2/3 powstałej masy wyłożyć na ser pleśniowy. Następnie kurczaka z serem i brokułem zwinąć w rulonik i przebić wykałaczkami. Tak przygotowane ruloniki włożyć do blaszki posmarowanej olejem, przykryć folią aluminiową, i umieścić w piekarniku na ok. 15 min w temp. 180 stopni.
    Gotowy ryż wymieszać z resztą masy brokułowej.

Porady

żółty kolor ryżu zależy od ilości curry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Pierś z kurczaka Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować