Ruloniki faszerowane brokułem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła umuć, pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ryż zagotować w wodzie przyprawionej curry.
Gdy ryż i brokuły się gotują przygotowujemy mięso. Pierś z kurczaka cienko rozbić i przekroić w poprzek na 4 paski. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem i na jednej stronie ułożyć plasterki sera pleśniowego.
Gdy brokuły się zagotują rozgnieść je na jednolitą masę, dodać pokrojone: bazylie, tymianek oraz rozmaryn, curry a także sól i pieprz do smaku. 2/3 powstałej masy wyłożyć na ser pleśniowy. Następnie kurczaka z serem i brokułem zwinąć w rulonik i przebić wykałaczkami. Tak przygotowane ruloniki włożyć do blaszki posmarowanej olejem, przykryć folią aluminiową, i umieścić w piekarniku na ok. 15 min w temp. 180 stopni.
Gotowy ryż wymieszać z resztą masy brokułowej.
Komentarze