Rukola z łososiem i jajeczkami przepiórczymi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Orzeszki piniowe możemy zastąpić uprażonymi ziarnami słonecznika, ocet balsamiczny sokiem z cytryny, a sałatka będzie równie smaczna.

  • 20 min

Składniki:

  • jajeczka przepiórcze - 6 szt.
    łosoś wędzony na ciepło - 300 g
    pomidory koktajlowe - 10 szt.
    mała sałata lodowa - ¼ szt.
    rukola - 1 garść
    cebula czerwona - ½ szt.
    orzeszki piniowe - 2 łyżki

    SOS DO SAŁATKI:
    ocet balsamiczny - 2 łyżki
    olej rzepakowy tłoczony na zimno – 2 łyżki
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Rukola z łososiem i jajeczkami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włóż jajeczka, wlej zimnej wody tyle, aby były całkowicie zakryte. Nakryj rondelek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłącz palnik. Trzymaj jajka we wrzątku przez 3-4 minuty, następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajeczka ostygną, usuń skorupki, a jajeczka opłucz wodą.
  • 2. Obie sałaty umyj i dokładnie osusz np. w suszarce do sałaty. Lodową porwij na małe kawałki i przełóż je do miski. Dodaj umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną cebulę. Z wędzonego łososia usuń skórę, podziel go na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  • 3. Połącz składniki sosu i delikatnie wymieszaj z sałatką. Dodaj ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajeczka przepiórcze.
  • 4. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe cały czas mieszając, aby się nie spaliły. Gdy przestygną posyp nimi sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować