Ruchanki kociewskieto racuszki drożdżowe, które smakują każdemu - dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami. Racuszki z tego przepisu smażą się puchate i miękkie.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
100 g masła
3 jajka
50 g drożdży
1 szkl. mleka
1 łyżka cukru
duża szczypta soli
ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
olej do smażenia
Ruchanki kociewskie - racuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną pracować.
Pozostałe mleko podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka.
Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.
Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem.
Komentarze