Rolada jabłkowa

5 (166 ocen)

  • 50 min

Szybka w wykonaniu, łatwa, puszysta rolada, uwielbiana przez wszystkich domowników , Jabłka delikatnie wtapiają się w ciasto biszkoptowe, przez co nie ma najmniejszych problemów z jej zwijaniem, mieeka , smakuje wysmienicie!

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 większych jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Jabłka obieramy i kroimy w szerokie plastry. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczeniai rozprowazamy na niej jabłka, które następnie oprószamy cynamonem.
    2 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez chwilę na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki się połączyły.

    3 Masę wylewamy równą warstwą na jabłka i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 170C.
    Upieczony biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej i delikatnie i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia.
    4 Przed podaniem lekko oprószamy cukrem pudrem.

Porady

najlepsze sa słodkie jabłka np. papierówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować