RÓŻYCZKI Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wygladąją apetycznie ,że aż trudno jest im sie oprzeć i są proste w wykonaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    3-4 jabłka z czerwoną skórką
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru pudru
    listki świeżej mięty

Różyczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rózyczki z jabłkami 1. Umyte jabłka z czerwoną skórką kroimy na ćwiarki i usuwamy nasienie.
    Kroimy w plasterki 3 mm tak aby po upieczeniu dały się łatwiej zginać.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tem 180 stopni przez 15 min.
    Wyjmuję z piekranika i ciepłe posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem i pozostawiamy aż roztopi się cukier i ostygną.
  • 2. Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na pół i wycinamy paski 2,5 cm.Na każdym pasku układamy po 3-4 plasterki jabłka tak aby wytawały brzegi nad ciastem i zawijamy lużno w rulon.
    Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w tem.180 stopni przez 20 min.
  • 3. Upieczone rózyczki posypujemy cukrem pudrem,układamy na talerzu o dekorujemy listkami mięty/ listki rózyczek/

Porady

Plasterki jabłka nie należy kroić zbyt cienko, bo się przypieką z a bardzo podczas pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy