Różyczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte jabłka z czerwoną skórką kroimy na ćwiarki i usuwamy nasienie.
Kroimy w plasterki 3 mm tak aby po upieczeniu dały się łatwiej zginać.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tem 180 stopni przez 15 min.
Wyjmuję z piekranika i ciepłe posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem i pozostawiamy aż roztopi się cukier i ostygną.
2.Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na pół i wycinamy paski 2,5 cm.Na każdym pasku układamy po 3-4 plasterki jabłka tak aby wytawały brzegi nad ciastem i zawijamy lużno w rulon.
Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w tem.180 stopni przez 20 min.
3.Upieczone rózyczki posypujemy cukrem pudrem,układamy na talerzu o dekorujemy listkami mięty/ listki rózyczek/
Porady
Plasterki jabłka nie należy kroić zbyt cienko, bo się przypieką z a bardzo podczas pieczenia.
Komentarze