Różyczki z jabłek w cieście francuskim

4.98 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Efektowne różyczki zrobione z ciasta francuskiego i jabłek świetnie smakują i ładnie wyglądają.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
    2 jabłka
    cukier
    0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
    cynamon
    jajko
    0,5l wody
Wystaw ocenę:

4.98 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różyczki z jabłek w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijanie 1. Przygotowanie jabłek i ciasta:
    Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym. Wrzucamy plasterki jabłek na chwilę do wrzątku. Jabłka nie mogą się gotować, mają jedynie odrobinę zmięknąć. Odcedzamy gotowe jabłka i studzimy. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na około 1,5cm paski.
  • Zawijanie 2. Zwijanie:
    Rozwijamy dwa paski ciasta i kładziemy na stole. Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, zostawiając po 2cm czystego ciasta na końcach. Na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić.. Zawijamy ciasto z jabłkami w rulonik, dość luźno.
  • jabłka w cieście
3. Pieczenie:
    Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20min w temp. 180C.

Porady

Różyczki możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Sprawdź również: Ciasto francuskie na słono

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować