Te różyczki drożdżowe z owocami są przepyszne! Delikatnie maślane, bardzo owocowe, doskonałe na śniadanko czy kolację a mój Synek wprost za nimi przepada:)
2 godz.
Składniki:
Składniki na około 24 sztuki:
50 g drożdży
60 g cukru trzcinowego drobnego
1 szklanka mleka
560 g mąki
1 łyżeczka soli
80 g masła
80 g margaryny
2 jajka
4 łyżki cukru
30 g czarnych porzeczek
20 g czerwonych porzeczek
20 g malin
160 g serka homogenizowanego waniliowego
cukier perlisty do posypania
jajko do posmarowania różyczek
Różyczki do odrywania z porzeczkami, malinami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte owoce bez szypułek mieszamy z cukrem.
2.Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką.
3.Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Margarynę i masło rozpuszczamy.
4.Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę z masłem, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki.
5.Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
6.Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, każdą przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz chwilkę zagniatamy, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy ¼ serka, posypujemy ¼ owoców, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki co 5 cm.
7.Gotowe układamy na blasze do pieczenia ciasta wyłożonej papierem do pieczenia (tak by od góry był kształt różyczki) w niewielkich odstępach i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
8.Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (po 20 minutach przykryłam je folią aluminiową tak by się z wierzchu za bardzo nie przypiekły).
9.Upieczone pozostawiamy na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestygnięcia.
Komentarze