RÓŻOWY SHREK POD PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

COŚ DLA WIELBICIELI SŁODKOŚCI.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jajka

    4 łyżki mąki

    1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)

    pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

    16 gramów cukru waniliowego

    4 łyżki cukru

    szczypta soli.masa różowa:

    różowy sok Pysio albo Kubuś (900 ml)

    3 śmietankowe budynie (bez cukru)

    malinowa pianka i wykończenie:

    pół litra zimnej kremówki (30 %)

    2 różowe galaretki (u mnie malinowa)

    2 łyżki cukru pudru

    1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :))

    śmietana śnieżka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różowy shrek pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PYSZNE  CIACHO. 1. Biszkopt:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

    2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm).

    3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.

    4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.

    5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.

    6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.

    7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.

    8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

    9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

    Masa różowa:

    1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.

    2. Pozostały sok zagotuj.

    3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.

    4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię.

    5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

    Malinowa pianka i wykończenie:

    1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki.

    2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką.3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut.

    4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę.

    5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki.Na koniec ubij śnieżkę według przepisu na opakowaniu..Wyłóż na ciasto i znowu do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować