Różowy sernik pink velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
• Pokruszyć herbatniki, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem na parze i zmiksować całość.
• Małą totownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy.
• Wysypać herbatniki na dno tortownicy - masa będzie jak kruszonka, ugnieść ręką.
Masa serowa
• Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem.
• Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego.
• Dodać mąkę ziemniaczaną, śmietankę, dodać czerwony barwnik i przemieszać.
• Wlać masę serową na spód herbatnikowy.
• Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
• Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę.
• Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć sernik po 15 minutach.
• Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki, najlepiej na noc.
Dekoracja
• Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzony sernik.
• Czekoladę rozpuścić ze śmietanką na parze i polać polewą po wierzchu.
Porady
Można oczywiście dodać więcej barwnika i będzie to czerwony sernik Red Velvet
Komentarze