Różowy pleśniak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

To ciasto nauczyła mnie robić mama. Postanowiłam je trochę udoskonalić, dodając kisiel.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  •  4 szklanki mąki
     20 dag margaryny
     2 jajka
     1 szklanka cukru pudru
     4 - 6 łyżek śmietany
     5 łyżeczek proszku do pieczenia
     2 łyżki kakao
     2 opakowania kisielu wiśniowego
     mały słoiczek dżemu
     5 białek
     5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele

Różowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać. Dodać 2 jajka, cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść. Podzielić na 3 części – do jednej dodać kakao, do drugiej 1 opakowanie kisielu. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru pudru. Wymieszać. Wsypać opakowanie kisielu i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Na blachę wyłożyć ciasto jasne. Posmarować je dżemem. Następnie zetrzeć ciasto ciemne. Na ciasto ciemne wyłożyć pianę z białek i zetrzeć ciasto różowe. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować