Różowy chłodnik

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lato w pełni, a więc to najlepsza pora na chłodnik:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1l zsiadłego mleka
    4 średnie buraczki - ok. 50 dag
    pół szklanki śmietany 12%
    1 świeży ogórek
    pęczek rzodkiewek
    jajka ugotowane na twardo
    koperek
    sól, pieprz, cukier

Różowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki opłukać i oczyścić, zalać wodą i ugotować pod przykryciem (ok. 20-25 min). Następnie odcedzić i wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórek umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi rzodkiewkami. Koperek umyć i posiekać.
  • 2. Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać trzepaczką, dodać warzywa i posiekany koperek, zostawiając część do dekoracji. Doprawić do smaku. Pozostawić w lodówce, aby smaki się połączyły. Podawać z jajkiem na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy