Różowe specjały czyli chłodnik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny na upalne dni. Klasyczny polski chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki.

Składniki:

  • Składniki :
    botwinka z buraczkami,
    1 ogórek,
    5 rzodkiewek,
    400g gęstego jogurtu,
    szczypiorek,
    1 ząbek czosnku,
    pieprz,
    sól,

Różowe specjały czyli chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i wraz z łodyżkami kroimy na małe kawałki. Botwinkę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 10 minut. Ściągamy z ognia i studzimy. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na małe kosteczki, czosnek zmiażdżmy przez praskę - wrzucamy do buraczków.
    Do całości dolewamy jogurt . Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Komentarze

Podobne przepisy