Różowe risotto z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Risotto z czerwonym winem i kuleczkami wyciętymi z dyni nie tylko wspaniale smakuje, ale też dobrze sie prezentuje...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 0.75 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - czerwone wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - bulion warzywny: 2 szklanki
    - dynia (waga kuleczek): 150 gramów
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki

Różowe risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni wykrawamy kuleczki specjalną łyżeczką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ryż i mieszamy do momentu, aż stanie się szklisty. Wlewmy czerwone wino i mieszamy aż zostanie wchłonięte, a ryż stanie się różowy. Dodajemy kuleczki dyni.
    Bulion podgrzewamy i gorący wlewamy partiami na patelnię zwracając uwagę, aby poprzednia ilość została wchłonięta przez ryż.
    Nie musimy wykorzystać całej ilości bulionu.
    Kiedy ryż stanie się al dente, zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a na końcu łyżkę zimnego masła. Mieszamy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy