Rozkosz podniebienia

4.49 (195 ocen)

Pracochłonny placek z kokosem, sezamem, orzechami i chałwą, sama słodycz :-)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    6 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna Palma z murzynkiem
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18%

    Ciasto z sezamem:
    15 dag ziarna sezamu
    2 łyżki miodu
    10 dag margaryny Palma z murzynkiem
    1/4 szklanki cukru

    Ciasto z kokosem:
    słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powideł
    1/2 szklanki cukru
    6 białek
    10 dag wiórek kokosowych

    Ciasto miodowo-orzechowe:
    15 dag mąki
    1/4 szklanki cukru pudru
    5 dag margaryny Palma z murzynkiem
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody

    20 dag krojonych orzechów włoskich
    10 dag margaryny Palma z murzynkiem
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki miodu

    Masa chałwowa:
    15 dag chałwy waniliowej
    3/4 kostki margaryny Palma z murzynkiem
    1/4 szklanki cukru

    Masa kokosowa:
    1 budyń kokosowy (użyłam śmietankowego, bo nigdzie nie mogłam kupić kokosowego)
    1/2 l mleka
    1 kostka masła lub margaryny Palma z murzynkiem
    10 dag wiórek kokosowych
    2-3 łyżki cukru
    3/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rozkosz podniebienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować i dać na dwie foremki (25/35 cm.)
  • sezam 2. Ciasto z sezamem:
    Wszystkie składniki zagotować, gdy będą gęstnieć wyłożyć na pierwszą część ciasta kruchego.
  • sezam 3. Piec w tem. 180*C. przez 25 min.
  • kokos 4. Ciasto z kokosem:
    Drugie ciasto kruche posmarować dżemem. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać, dodać wiórka lekko wymieszać i wyłożyć pianę na dżem.
  • kokos 5. Piec w tem. 180*C. przez 25 min.
  • orzechy 6. Ciasto miodowo-orzechowe:
    Z podanych składników przygotować ucierane ciasto. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki, na konies pianę z białek. wlać do wysmarowanej foremki.

    Orzechy, margarynę, cukier i miód przełożyć do garnka i zagotować, kiedy karmel jest ugotowany wylać go na ciasto.
  • orzechy 7. Piec 15 minut w 180'.
  • masa z chałwy 8. Masa chałwowa:
    Wszystkie składniki rozpuścić w garnku cały czas mieszając, ale nie gotować, gdy masa wystygnie ucierać mikserem od 10 do 15 minut.
  • 9. Masa kokosowa:
    Na 1/2 l mleka i 2-3 łyżkach cukru ugotować budyń - ostudzić. Zagotować 3/4 szklanki mleka i sparzyć nim kokos - ostudzić. Masło i margarynę utrzeć, powoli dodawać ostudzony budyń i kokos. Można dodać kieliszek spirytusu.
  • przełożenie 10. Przełożenie:
    Ciasto z sezamem - masa chałwowa - ciasto miodowo-orzechowe - masa kokosowa - ciasto z kokosem
  • w przekroju 11. W przekroju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kokos Orzechy Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować