Rożki z wisienkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jeden z przepisów szybkich, łatwych, tanich, a niesamowicie pysznych :) Rożki bez jajek, na bazie śmietany, chrupiące, delikatne… Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji…wiśnie, truskawki, śliwki, powidła, twaróg, nutella… Można też nie dodawać cukru i nafaszerować np. pieczarkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kostka masła/margaryny
    1 szkl. śmietany 18%
    3 szkl. mąki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz do smarowania blachy
    jajo do smarowania rożków
    cukier puder do posypania rożków

    Nadzienie:

    wiśnie drylowane

Rożki z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z masła/margaryny, śmietany, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Chłodzimy je w lodówce przez ok. 30 min.
  • Rożki z wisienkami 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, z każdej wałkujemy koło i przecinamy na 8 trójkątów. Na krótszy brzeg trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy.
  • 3. Układamy zwinięte rożki na natłuszczonej blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20-25 min. w 200st. aż do zarumienienia rożków. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy