Rożki z jabłkami

4.48 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasteczka nauczyłam się piec pod okiem mojej babci.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    2 żółtka
    kostka masła
    3/4 szkl. gęstej śmietany
    1/3 szkl. cukru
    2-3 jabłka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtka i śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto. Chłodzimy godzinę. Następnie cienko rozwałkowujemy. Kroimy w 5-cm kwadraty.
  • 2. Jabłka, myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ
    kroimy w kawałki.
  • 3. Na każdy kawałek ciasta kładziemy po porcji jabłek. Dwa przeciwległe rogi kwadratów zawijamy tak, aby powstały rożki. Zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować